Recomandari pentru soferii incepatori
Primul pas important dupa obtinerea permisului de conducere il reprezinta iesirea in traficul aglomerat si plin de provocari. Pentru a elimina potentialele situatii negative, soferii incepatori ar trebui sa tina cont de o serie de reguli si, mai presus de toate, sa conduca intotdeauna cu prudenta si responsabilitate.
In primul rand, in cadrul primelor iesiri in trafic, ar trebui sa evite condusul fara insotitor pentru a preveni situatiile neplacute si a beneficia de o vigilenta crescuta care ii va ajuta sa creasca increderea in sine si performanta. Daca va regasiti in aceasta situatie, apelati la o persoana apropiata care sa isi pastreze calmul si sa va ajute in timpul calatoriilor.
Daca nu va simtiti inca pregatit si nu sunteti foarte sigur pe abilitatile dobandite in cadrul cursurilor, luati cateva ore suplimentare cu instructorul pentru a lucra la consolidarea abilitatilor si la corectarea punctelor slabe.
E bine sa stiti ca experienta vine odata cu exercitiul, asadar daca va confruntati cu situatii neplacute, nu lasati aceste momente sa va afecteze motivatia si dorinta de a conduce cat mai des posibil. Fiecare ora de condus suplimentara si fiecare drum vor conduce la consolidarea abilitatilor si a experientei.
Chiar daca va confruntati cu soferi agitati si nemultumiti de faptul ca mergeti “prea incet”, care va claxoneaza, nu ii luati in seama. Aveti grija si cu cine mergeti in masina pentru a nu va distrage atentia de la condus.
Folositi semnele de incepator care se amplaseaza pe parbriz si luneta masinii, fara a va simti stanjeniti. Aceste semne indica celorlalti participanti la trafic ca este posibil sa faceti mici greseli, iar acestia ar trebui sa va ofere un plus de spatiu.
E bine sa aveti in vedere si faptul ca veti avea nevoie de timp pentru a va obisnui cu o alta masina decat cea pe care ati condus-o in timpul scolii. Franele se pot manifesta diferit de la o masina la alta, la fel ca si directia sau pedala de acceleratie. Este important ca, la inceput, sa conduceti insotit de o alta persoana pe drumuri scurte pentru a va obisnui cu masina.
Asigurati-va ca efectuati toate verificarile necesare inainte de a porni la drum, puneti-va centura, verificati oglinzile, reglati scaunul astfel incat sa va simtiti confortabil in timp ce conduceti si sa fiti in siguranta.
Continuati sa studiati regulile de conducere pentru a va asigura ca sunteti bine informati in legatura cu toate aspectele. Este important sa recunoasteti semnele de circulatie fara a sta foarte mult pe ganduri, de aceea se recomanda sa continuati sa efectuati chestionare auto si sa va verificati in mod constant cunostintele.
Aveti grija sa semnalizati oricand este cazul, mai ales daca sunteti nesiguri pentru a preintampina accidente sau situatii neprevazute cand schimbati banda sau cand virati. Astfel, va veti obisnui sa semnalizati de fiecare data pe masura ce dobanditi mai multa experienta.
Evitati mersul pe linia de tramvai pentru ca puteti pierde cu usurinta controlul din cauza lipsei de aderenta si va puteti confrunta cu dificultati la franare. Mergeti in schimb pe prima banda pentru a nu incurca restul soferilor si a evita pericolele.
Evitati sa conduceti o masina prea puternica pentru ca este mai greu de stapanit si necesita o experienta mai indelungata la volan.
Asigurati-va ca pastrati intotdeauna distanta de siguranta optima fata de ceilalti participanti la trafic pentru a putea reactiona adecvat in situatii neprevazute. Totodata, verificati oglinzile laterale si fiti atenti si la biciclisti si motociclisti care pot fi uneori mai dificil de observat, in special daca se apropie din lateral atunci cand circula intre benzi. Aveti grija si la modul in care parcati pentru a va asigura ca nu incurcati alte masini.
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402