Ingrijirea autovehiculelor Diesel in sezonul rece
Masinile Diesel TDI, dCI, TDCI, CDTI, HDi necesita o ingrijire mai atenta pe durata iernii, de la folosirea carburantului adecvat, la verificarea atenta a diverselor componente si consumabile.
In situatia in care temperaturile sunt foarte scazute, autovehiculele Diesel se pot confrunta cu pierderea puterii motorului din cauza filtrelor umede care ingheata sau a combustibilului utilizat. Combustibilii Diesel contin parafina, o substanta care se cristalizeaza pe filtrele de combustibil in caz de temperaturi scazute si blocheaza alimentarea motorului cu carburant. De aceea, se recomanda utilizarea combustibililor speciali, cu o temperatura de filtrabilitate adecvata sezonului rece.
Bateria unui autoturism este mult mai solicitata pe durata iernii, pornirea motorului necesitand de 2-3 ori mai mult curent decat in restul sezoanelor. Indicatorul pentru bujii incandescente din bord trebuie sa fie stins atunci cand porniti motorul. In cazul in care este foarte frig, se recomanda ca, dupa stingerea indicatorului, sa luati contactul si sa-l reactivati din nou, actionand motorul de abia dupa ce acesta s-a stins a doua oara.
Nu porniti simultan instalatia audio, degivrarea, climatizarea pe viteza maxima, luminile si stergatoarele. E bine sa aprindeti farurile timp de cateva minute pentru incalzirea bateriei si evitati sa mentineti consumatorii in stare activa cu motorul oprit.
In cazul in care motorul nu porneste in mod egal, una sau doua din bujiile incandescente sunt intrerupte, caz in care se recomanda schimbarea intregului set de bujii.
Tineti cont de faptul ca trebuie sa schimbati cureaua de distributie la fiecare 60.000 km parcursi pentru a evita daunele produse asupra motorului in cazul in care cureaua se rupe.
Verificati nivelul lichidului de racire din vasul de expansiune, precum si densitatea acestuia. In momentul in care verificati acest aspect, aveti grija ca motorul sa nu fie pornit. Nu adaugati antigel sau apa rece in circuitul de racire al motorului fierbinte.
Daca observati ca temperatura motorului este scazuta sau scade cu cat mergeti mai repede, trebuie sa inlocuiti termostatul intr-un service autorizat.
Verificarea periodica a filtrului de polen este esentiala pentru ca, daca acesta se infunda, circulatia aerului se va diminua, iar geamurile vor fi greu de dezaburit. In plus, temperatura va creste foarte greu in interior. In cazul in care masina detine rezistente de incalzire a parbrizului, verificati daca acestea functioneaza si utilizati-le doar cand parbrizul este inghetat si motorul este pornit. Nu utilizati instalatia de climatizare cand motorul este oprit si aveti grija la perioada degivrarii lunetei pentru ca acestea implica un consum electric mare, putand duce la descarcarea bateriei.
Evitati utilizarea franei de mana daca temperaturile sunt scazute pentru a preintampina inghetarea cablului si a ingreuna eliberarea franei de mana. Puteti lasa masina in treapta intai sau a doua pentru ca treapta de mers inapoi are o demultiplicare mare si poate fi utilizata daca masina este lasata in rampa sau la vale. Daca parcati pentru un timp scurt in panta, puteti indrepta rotile catre bordura pentru a se sprijini in ea si a bloca alunecarea masinii. Daca parcati pe partea dreapta a drumului, cu fata spre coborare, puteti roti volanul spre dreapta, iar daca parcati in panta, cu fata spre urcare, rotiti volanul spre stanga. Faceti aceste manevre doar daca masina nu va fi stationata in panta pentru mult timp.
Un alt aspect esential este verificarea anvelopelor pentru a va asigura ca nu au o adancime mai mica de 1.5 mm in partea cea mai uzata. Anvelopele All Season pot fi utilizate cu succes chiar si pe timp de iarna, insa anvelopele de iarna sunt cele mai eficiente. Aveti in vedere si echiparea cu lanturi antiderapante pentru cazul in care pe drum este zapada foarte mare sau gheata.
Asiugurati-va intotdeauna ca stergatoarele de parbriz nu sunt inghetate si se pot misca pe parbriz, precum si ca, pe parbriz nu exista zone cu gheata. Daca actionati maneta de pornire a stergatoarelor si acestea nu sunt inghetate, motorul electric se poate defecta. Puteti utiliza un invelis de plastic pentru a infasura stergatoarele pe timpul noptii.
Pentru a preveni intepenirea incuietorilor, a manerelor si a geamurilor electrice, utilizati un spray sau o solutie speciala impotriva inghetului si aplicati-l pe broaste pentru utilizarea cheii sau pulverizati spray din silicon pe chedere, tinand usile deschise pentru a evita inghetarea si lipirea acestora, in special daca aveti sistem de inchidere centralizata.
Daca aveti geamuri electrice si acestea sunt inghetate, nu actionati comanda de deschidere pentru ca motorul care le activeaza se poate defecta. Puteti folosi o racleta de plastic pentru dezghetarea geamurilor. Evitati folosirea obiectelor care pot zgaria geamul sau vopseaua. Parbrizul se dezabureste cel mai bine utilizand climatizarea.
Cand spalati masina, aveti in vedere faptul ca, dupa spalare, e indicat sa fie uscata cu ajutorul aerului cald pentru a scapa de apa din incuietori si din zona usilor si a capotei. Curatati cat mai bine rotile si pasajele acestora.
Pentru a va pregati eficient atat de iarna, cat si de primavara, e bine sa efectuati cateva verificari pentru articulatii, pivoti, amortizoare, placute de frana, ambreiaj, cureaua de distributie si kitul de distributie, dar si pentru nivelul uleiului de motor si al antigelului.
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402