De ce se defecteaza stergatoarele de parbriz si cum sa le utilizezi corect
Stergatoarele pentru parbriz influenteaza vizibilitatea la volan, putand salva viata participantilor la trafic.
Primul stergator de parbriz a fost inventat de Mary Anderson in 1903 si era actionat printr-un levier din interiorul unui vehicul. In acelasi an, inventatorul irlandez James Henry Apjohn a patentat o metoda de stergere a parbrizului cu ajutorul a doua perii care se mutau de sus in jos.
Cum alegi stergatoare de parbriz potrivite pentru masina
Cand alegeti stergatoarele pentru parbriz, este bine sa tineti cont de calitatea acestora, de sistemul de prindere si de specificatiile producatorului. Exista mai multe tipuri de stergatoare, de tip baioneta, cu adaptor sau universale. Preturile variaza in functie de producator si de calitatea materialului utilizat. Montarea stergatoarelor este o operatiune simpla, care se poate efectua de orice posesor auto.
Stergatoarele din cauciuc sunt mai eficiente decat cele din silicon, desi acestea din urma sunt mai durabile.
De ce defecteaza stergatoarele de parbriz
Pentru a atinge parbrizul, lamelele trebuie sa fie corect asamblate si sa-l atinga la un anumit unghi pentru a functiona adecvat. Orice deformare a bratului stergatorului de parbriz poate afecta contactul lamelei cu parbrizul, ducand la aparitia unor zgomote neobisnuite.
Primele semne ca acestea trebuie sa fie inlocuite sunt lipsa vizibilitatii pe timp de ploaie si dungile lasate pe parbriz. In general, stergatoarele uzate scartaie pe timp de ploaie din cauza cauciucului uzat. Zgomotul produs va poate distrage atentia de la condus, punand in pericol viata dvs. si a celorlalti participanti la trafic si poate deranja pietonii daca este foarte strident.
O alta cauza a scartaitului poate fi murdaria acumulata pe lamelele stergatoarelor sau pe parbriz, in special daca acestea sunt pornite si parbrizul este murdar sau inghetat. Daca lamelele au crapaturi, pot incepe sa scartaie.
De asemenea, un lichid de parbriz de proasta calitate poate contribui la amplificarea zgomotului produs atunci cand utilizati stergatoarele.
Cum utilizezi corect stergatoarele de parbriz
Durata de viata a stergatoarelor pentru parbriz este, in general, de 1-2 ani. Pentru a o prelungi cat mai mult, este ideal ca acestea sa fie utilizate doar cand este necesar. In situatiile in care parbrizul este patat, iar stergatoarele nu par sa faca fata, se recomanda inlaturarea petelor cu ajutorul apei si a unor instrumente speciale precum racletele sau lavetele. Stergatoarele se pot curata cu ajutorul unei lavete inmuiate in solutie de curatat cu alcool. Iarna, se recomanda ridicarea acestora pe durata noptii.
Pentru a evita zgomotele neplacute, este bine sa pastrati stergatoarele si parbrizul curate si sa folositi substante speciale pentru lubrifierea cauciucului si prelungirea vietii acestora.
Nu porniti stergatoarele cand parbrizul este inghetat, curatati mai intai gheata de pe parbriz.
Verificati stergatoarele inainte de a porni la drum pentru a va asigura ca sunt functionale si pentru a preintampina eventuale probleme de vizibilitate si siguranta in trafic.
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402