Ce verificari sa faci inainte de achizitiona anvelope second hand
Anvelopele sunt o parte esentiala care confera siguranta in timpul calatoriilor cu masina, calitatea lor influentand modul de reactie a masinii in situatii de accelerare, franare, virare sau derapare.
Specialistii recomanda achizitionarea anvelopelor noi pentru a evita surprizele neplacute care pot aparea in cazul achizitionarii unor anvelope second hand.
Exista insa situatii cand este mult mai rentabila achizitionarea anvelopelor la mana a doua, insa pentru a va asigura ca faceti o achizitie buna, este bine sa verificati cateva aspecte.
In general, un cauciuc isi pierde proprietatile in cativa ani de la fabricatie. Anvelopele masinii incep sa se deteriorizeze dupa aproximativ 5 ani de la productie. Data de fabricare a unei anvelope se afla inscriptionata pe lateral.
Urmariti ca anvelopele sa nu prezinte crapaturi, galme, intepaturi sau alte forme de uzura. Un alt aspect esential este adancimea profilului caii de rulare care trebuie sa aiba 1.6 mm conform legii. Cu cat adancimea este mai mica, cu atat anvelopa are o performanta mai scazuta la franare.
Conditiile de depozitare sunt determinante pentru starea ulterioara a acestora. Este important ca, atunci cand le verificati, acestea sa fie demontate de pe jante pentru a putea observa si partea interioara.
Nu uitati sa urmariti aspectele care tin de specificul masinii si de particularitatile acesteia. Dimensiunile, indicele de viteza si de incarcare pot varia de la un tip de anvelopa la altul.
In general, este bine sa va orientati catre anvelopele de marca produse de cei mai importanti jucatori din aceasta nisa pentru a va asigura ca achizitionati produse de calitate.
Nu omiteti sa intrebati vanzatorul daca anvelopele au fost resapate. In general, astfel de anvelope au preturi mici si pot fi periculoase din cauza ca doar banda de rulare noua, fiind practic reconditionate si putand avea scapari de aer intre stratul nou si cel vechi de cauciuc. Cu timpul, straturile se pot dezlipi si pot duce la probleme de echilibrare a rotilor si la o uzura mult mai accentuata.
Daca va ganditi sa optati pentru anvelope resapate pentru a economisi bani, e recomandabil sa faceti astfel de achizitii pentru anvelopele de iarna pentru ca acestea au o siguranta mai mare datorita faptului ca viteza cu care masinile merg iarna este mai scazuta decat in sezonul cald.
Urmariti ca anvelopele sa nu prezinte deformari. Deformarile sau asa-numitele “galme” pot crea probleme serioase si apar ca urmare a defectelor de fabricare sau in momentul in care anvelopa este lovita de bordura sau cand trece cu viteza peste o groapa. In astfel de situatii, se produc rupturi ale structurii metalice din constructia zonei laterale a anvelopei. Lipsa plasei metalice conduce la umflarea si deformarea membranei de cauciuc ca urmare a presiunii aerului din interior.
O anvelopa cu deformari nu poate fi echilibrata corect, iar reparatia acesteia nu este posibila, punand in pericol siguranta pasagerilor. In cazul in care conducatorii auto ruleaza cu viteza mare exista riscul de explozie a anvelopei, iar directia masinii nu mai poate fi controlata.
Nu cumparati anvelope second hand inainte de a verifica cele mai importante aspecte si de a afla cat mai multe detalii despre ele de la cumparator. In cazul in care acestea prezinta defecte, renuntati la ideea de a le achizitiona pentru a preintampina potentiale incidente.
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402