Ce trebuie sa stii despre aplicatia Waze
V-ati intrebat vreodata de ce masinile sunt marcate pe harta in aplicatiile cu navigatie GPS cu o sageata albastra? Aceasta nu reprezinta de fapt o sageata, ci nava dintr-un joc video renumit, Asteroids, lansat in 1979. Aceasta a aparut pentru prima data in Etak Navigator, primul sistem de navigatie pentru masini lansat in anul 1985. Atat jocul, cat si sistemul GPS au fost dezvoltate in cadrul Catalyst Technologies, un incubator pentru proiecte high-tech din anii ’80.
In cazul in care nu ati folosit pana acum aplicatia Waze, e bine sa stiti ca aceasta este o aplicatie de navigatie GPS destinata posesorilor de smartphone-uri care indica cele mai rapide trasee, luand in calcul traficul in timp real.
Pentru a putea fi utilizata, aplicatia necesita o conexiune permanenta la internet, consumand timp de o luna cativa zeci de mega trafic de internet, in functie de cate de intens este utilizata.
Hartile din Waze sunt create de utilizatori, fiecare utilizator avand posibilitatea de a le edita. Hartile sunt actualizate cu o frecventa crescuta. Aplicatia trimite automat valorile de trafic, inclusiv viteza medie pe segmente de drum, iar informatiile ajung la toti utilizatorii, pe harta fiind evidentiate zonele cu probleme. Utilizatorii pot raporta situatii din trafic, inclusiv zone in care se afla Politie. Waze are mii de harti, iar informatiile de pe acestea sunt actualizate in timp real de catre utilizatori.
Daca folositi deja aplicatia, e bine sa stiti ca a fost cumparata de Google si are acces la Google Street View si alte resurse care apartin companiei Google, precum imaginile din satelit.
In plus, soferii pot afla din timp ce conditii meteo exista in zonele in care urmeaza sa calatoreasca si daca exista posibilitatea sa intalneasca pe traseu ceata, grindina, ploaie sau zapada.
E bine de stiut si ca Waze permite actualizarea pretului carburantilor din benzinarii si permite localizarea celei mai apropiate benzinarii cu pretul cel mai mic.
La inceputul acestui an, aplicatia a fost imbunatatita cu o serie de functionalitati noi, precum functia de cautare vocala, utilizatorii putand cauta o strada prin pronuntarea numelui in limba tarii in care se afla, chiar daca Waze este in alta limba. Totodata, aplicatia poate cauta locatii in functie de categoria din care acestea fac parte si a caror adresa nu este cunoscuta cu exactitate de utilizatori. Aplicatia afiseaza in timp real distanta catre o anumita locatie, astfel incat utilizatorii pot afla in timp real cat au de mers.
Ce caracteristici ale aplicatiei considerati ca sunt inovatoare si de mare ajutor atunci cand calatoriti cu masina?
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402