Cum maresti durata de viata a anvelopelor de iarna
Conform specialistilor, durata de viata a anvelopelor de iarna ajunge pana la 10 ani, insa acestea nu ar trebui utilizate mai mult de cinci ani fara a fi verificate anual pentru a preveni riscul accidentelor.
Montajul anvelopelor trebuie efectuat intr-un service autorizat pentru a verifica cu atentie si a regla presiunea si pentru a echilibra rotile.
Anvelopele uzate sau cele cu o presiune scazuta va pot pune in pericol siguranta pentru ca maresc distanta de oprire, afecteaza manevrabilitatea masinii, cresc riscul de derapaj sau acvaplanare, diminueaza durata de viata a anvelopelor, sporesc rezistenta de rulare, cresc consumul de combustibil si al emisiilor de CO2.
Pe durata iernii, este recomandabil sa se verifice periodic presiunea in pneuri pentru ca, daca este prea scazuta, acestea se vor uza pe partile laterale. Pe de alta parte, o presiune mare implica o aderenta mai scazuta, ceea ce inseamna o uzura excesiva pe centru. Presiunea prea mare creste vulnerabilizeaza anvelopei la lovituri prin impact si creste riscul exploziilor si al deformarii jantei.
Pentru a creste durata de viata a anvelopelor de iarna, este bine sa va adaptati intotdeauna stilul de condus la conditiile meteorologice. Evitati gropile din asfalt si nu treceti cu viteza peste ele. Evitati impactul cu bordurile si frecarea anvelopelor de ele, precum si zonele abrazive de pe sosea sau denivelarile.
Pentru a proteja cat mai eficient anvelopele, e bine sa evitati contactul acestora cu substante chimice. Nu accelerati si nu franati brusc, nu virati din scurt si cu o viteza mare.
Cand depozitati anvelopele, alegeti o zona cu temperatura constanta, ferita de razele soarelui. Spatiul de depozitare este bine sa fie racoros, uscat si cu ventilatie naturala. In cazul in care depozitati cauciucurile afara, este bine sa le acoperiti cu o prelata perfect etansa.
Un alt aspect esential este modul in care acestea sunt asezate. Daca sunt asezate pe janta, pot fi puse una peste alta. Daca nu sunt depozitate cu janta, cel mai bine este sa fie asezate pe verticala in rafturi sau chiar si pe orizontala. De asemenea, aveti in vedere faptul ca e bine sa fie ambalate in huse speciale.
Pentru a va asigura ca anvelopele sunt intr-o forma buna, e important sa verificati adancimea benzii de rulare. In Uniunea Europeana, limita minima legala a benzii de rulare este de 1.6 mm sau de 4 mm pentru anvelopele de iarna. Puteti verifica adancimea benzii in fiecare sant principal al canelurilor cu un dispozitiv special. Aveti grija sa verificati in minimum doua puncte de-a lungul canelurilor.
Anvelopele trebuie verificate pentru a observa eventuale alinieri gresite, o presiune incorecta si pentru a evita problemele care pot aparea. In cadrul verificarii, urmariti daca exista o uzura inegala, taieturi, fisuri sau reborduri pe peretele lateral, daune de impact, pietre sau alte obiecte ascutite depuse pe anvelope, precum si urme ale deteriorarii jantelor si inlocuiti-le cu altele noi pentru a fi in deplina siguranta cand conduceti.
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402