Ce trebuie sa stiti pentru functionarea eficienta a unei masini
Pasionatii de masini sunt intr-o continua cercetare a tendintelor pietei auto si a caracteristicilor modelelor de masini noi, insa nu multi posesori de masini cunosc informatii care ii ajuta sa diminueze cantitatea de combustibil consumata sau sa eficientizeze functionarea propriei masini.
Iata cateva dintre informatiile pe care este bine sa le cunoasteti daca detineti un autoturism si care va pot ajuta sa eficientizati atat consumul de combustibil, cat si sa aveti o atmosfera placuta pe durata calatoriilor cu masina.
Noile modele de autoturisme au in bord o sageata de dimensiuni mici care indica partea pe care este pozitionat rezervorul.
In situatiile in care geamurile ingheata, este recomandat sa parcati masina cu fata de est. Astfel, timpul de dezghetare va fi mai mic datorita soarelui care o va incalzi mai repede.
Pentru a racori atmosfera din masina vara, e bine sa deschideti unul dintre geamuri, sa mergeti la usa opusa si sa o deschideti si inchideti de mai multe ori pentru a facilita circulatia aerului cald. Acesta va iesi mai repede, iar temperatura va scadea cu aproximativ 10 grade.
Pentru distante mai mari, e recomandabil sa utilizati aerul conditionat. Acelasi principiu se aplica si pentru vitezele mai mari de 80 km/h. De asemenea, pentru situatiile in care circulati cu mai mult de 80 km/h, dar nu aveti nevoie de aer conditionat, se recomanda activarea functiei ECON, care va permite intrarea aerului in habitaclu, fara a porni compresorul de clima. Totodata, e bine sa stiti ca la o viteza mare, mersul cu geamurile deschise implica un consum mai mare de carburant.
In momentul reumplerii rezervorului e important sa opriti alimentarea la primul click pe care il face pompa. Daca faceti plinul, veti adauga intre 50-70 kg de combustibil pe care trebuie sa il carati pana se consuma. E recomandabil sa mentineti la jumatate cantitatea de combustibil pentru a economisi greutatea.
Tot pentru a economisi carburantul utilizat, sunt recomandate verificarea presiunii pneurilor pentru a mentine capacitatea de inaintare a masinii in parametrii normali, dar si evitarea greutatilor pentru ca afecteaza in mod direct consumul de combustibil.
Aspectul aerodinamic al masinii va ajuta sa economisiti carburant. Renuntati la portbagajul de pe acoperis sau la suporturile pentru schiuri sau biciclete pentru ca reprezinta o rezistenta in calea aerului si, implicit, creste consumul.
Pe vreme rece, e bine sa lasati masina sa se incalzeasca 1-2 minute si apoi sa porniti la drum pentru ca se va incalzi pe parcurs. Incalzirea excesiva poate dauna motorului din cauza unei ungeri necorespunzatoare.
Totodata, nu accelerati foarte tare motorul cand porniti masina. E recomandat ca turatiile sa nu depaseasca 2000 rpm pentru diesel si 2500 rpm pentru benzina, pana cand motorul se incalzeste.
Calatoriile scurte, de 5-10 minute cu masina vor conduce la un consum mai mare de combustibil pentru ca nu permit motorului sa se incalzeasca la temperatura optima.
Intretinerea periodica a masinii ajuta la o functionare corecta si adecvata a masinii si implica un consum mai mic de combustibil. Schimbarea uleiului si a filtrelor reprezinta o prioritate in acest sens.
Consumatorii electrici conduc la o crestere a necesarului de combustibil pentru ca determina motorul sa lucreze mai multa ca sa poata face fata sarcinilor aditionale precum oglinzile incalzite, dezaburirea electrica a geamurilor sau incalzirea in scaune. Asadar, dupa utilizarea lor in situatiile in care e necesar, e bine sa le opriti.
Pentru reducerea vitezei, e indicat sa lasati masina in viteza si sa luati piciorul de pe acceleratie, completand cu frana pentru a decelera cat e necesar si ulterior sa apasati pedala de ambreiaj.
Accelerarile agresive sunt mari consumatoare de combustibil. Pentru masinile cu motor diesel, se recomanda insa accelerarile la o viteza intre 2000 si 3000 rpm pentru a mentine in buna stare de functionare filtrul de particule si turbina.
Condusul la ore de varf, cand masina se opreste si reporneste de nenumarate ori la semafor, implica un consum sporit de combustibil. De aceea, e bine sa evitati calatoriile cu masina in intervalele de varf.
Gasirea unei viteze adecvate este importanta pentru a diminua rezistenta vantului. Fiecare model de autoturism are o viteza de croaziera in care consumul este optim, majoritatea situandu-se intre 110-130 km/h.
Muzica la volume ridicate induce soferilor dorinta de a conduce mai agresiv si, prin urmare, ii expune la un consum mai mare de carburant.
Oprirea motorului la semafor sporeste consumul de combustibil. Exceptie fac masinile care au implementat sistemul start-stop, conceput pentru diminuarea combustibilului cand motorul e suficient de cald si care au componente special realizate precum bateria si electromotorul care usureaza si eficientizeaza pornirea repetata a motorului.
Cand achizitionati o masina, e important sa stiti ca masinile cu motor diesel sunt mai economice decat cele pe benzina. In plus, motorina este mai ieftina decat benzina. Trebuie sa tineti cont si de faptul ca, pentru anumite modele diesel, intretinerea si reparatia motoarelor sunt mai scumpe.
Totodata, motoarele mai noi sunt mai eficiente decat cele vechi datorita componentelor electronice care administreaza admisia de combustibil in diverse regimuri de functionare ale motorului.
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402