Ce trebuie sa stii despre sistemul de iluminare al autovehiculelor
Iluminarea autovehiculelor este importanta pentru siguranta soferilor, insa, adesea, nu i se acorda atentia necesara. Sistemul de iluminare al unei masini inglobeaza farurile pentru faza scurta si faza lunga, proiectoarele de ceata din fata si din spate, semnalizatoarele si pozitiile pentru fata si spate, stopurile, becurile din interior care includ becurile de la plafoniera, dar si led-urile din bord.
In functie de utilizarea lor, becurile esentiale sunt cele pentru faruri si proiectoarele de ceata, restul fiind becuri auxiliare.
Conform modului in care sunt iluminate, becurile utilizate in industria auto sunt cele cu halogen, cele LED si cele Xenon.
Becurile cu halogen
Becurile cu halogen sunt numite astfel dupa gazul pe care il contin in interior, avand o durata de viata mare datorita faptului ca filamentul se poate regenera.
LED-urile
LED-ul este o sursa mica de lumina ce permite modularea formei radiatiei luminoase. Becurile LED au un consum redus de energie, iar numarul aprinderilor nu afecteaza perioada de functionare. Sunt rezistente la socuri mecanice, nu emit radiatii infrarosii sau ultraviolet, produc mai putina caldura decat becurile clasice, iar culoarea este bine definita si vizibila.
Becurile Xenon
Becurile Xenon au la baza iluminarea HID – High Intensity Discharge, lumina fiind de 3 ori mai puternica, iar durata de functionare de 10 ori mai mare comparativ cu cea cu halogen. Consumul energetic este mai scazut, iar vizibilitatea este crescuta, indiferent de conditiile meteo. Pe langa aspectele functionale, becurile Xenon confera un aspect deosebit masinii.
Importanta farurilor este, de multe ori, neglijata desi rolul acestora este esential pentru vizibilitate, in special cand zilele sunt mai scurte sau cand conditiile meteo sunt nefavorabile.
De aceea, este bine sa aveti in vedere schimbarea becurilor in mod regulat pentru a preveni situatiile neplacute. De exemplu, un bec standard cu halogen are o durata de viata de aproximativ 1.000 de ore de functionare continua. Sistemul electric al masinii poate avea impact asupra duratei de viata a becurilor, in special daca exista fluctuatii de tensiune care pot grabi arderea filamentului.
Cand ajunge la finalul duratei de viata, luminozitatea unui bec functioneaza la 70% din capacitatea initiala, ducand la scaderea vizibilitatii si, implicit, la o raza mai mica de iluminare.
Este bine sa stiti ca nivelul de vizibilitate scade cu timpul, vizibilitatea scazuta fiind greu de observat. De aceea, cei mai multi soferi inlocuiesc becul atunci cand acesta se arde.
Totodata, atunci cand inlocuiti un bec de la unul dintre faruri, se recomanda sa inlocuiti si becul de la celalalt far pentru a beneficia de o vizibilitate crescuta si uniforma.
CONTACT
Bd. Timisoara, nr. 177, Sector 6, Bucuresti
+40376448402