Sistemele bazate pe inteligenta artificiala revolutioneaza industria auto

Asteptati cu nerabdare momentul cand veti calatori cu masina bucurandu-va de peisaje, savurand cafeaua sau sucul preferat si butonand telefonul sau citind un material interesant pe scaunul soferului?

In curand, va veti putea implini dorinta datorita schimbarilor majore care vor fi implementate in industria auto. Masinile se vor conduce singure, asadar, veti scapa de stresul condusului, veti calatori in siguranta si va veti putea relaxa pe durata calatoriilor.

Si partea cea mai buna este ca numarul accidentelor va scadea considerabil daca masinile care vor circula pe strazi vor fi autonome.  Statisticile arata ca, in prezent, peste 90% din accidente sunt cauzate de soferi, numarul de decese ajungand la 1.3 milioane de oameni, iar cel al persoanelor ranite la peste 20 de milioane pe an.

In cadrul Consumer Electronic Show (CES) de la Las Vegas de la inceputul acestui an, au fost prezentate cateva modele de vehicule autonome.

Modele create de Nvidia, Hyundai si Volkswagen invata in prezent sa conduca singure, experimenteaza si studiaza modul in care soferii conduc. Sistemul functioneaza pe baza unui computer montat in masini, utilizand o retea antrenata sa conduca masina singura. Inteligenta artificiala se aplica prin invatarea retelei prin intermediul exemplelor, interventia soferului fiind minima.

Se preconizeaza ca prima masina autonoma Nvidia va fi lansata in 2020, pana atunci sistemul bazat pe inteligenta artificiala permitand modelelor sa invete cat mai multe lucruri.

Pe de alta parte, cei de la Ford sustin ca masina va deveni un fel de asistent personal, reusind sa intuiasca inculsiv starea de spirit a soferilor. Ford colaboreaza cu compania Nuance Communications pentru a dezvolta o masina “empatica”, capabila sa spuna glume, sa ofere sfaturi, sa aminteasca anumite evenimente sau lucruri sau pur si simplu sa tina in priza conducatorul auto in cazul unui drum lung.

Ford a luat parte si anul acesta la Mobile World Congress, desfasurat la Barcelona, prezentand directiile de dezvoltare pe care le vizeaza si care vor avea un impact major in industria auto. Pe langa temele legate de realitatea virtuala dezbatute in cadrul congresului, discutiile legate de inteligenta artificiala au fost de maximum interes pentru participanti.