Recomandari pentru prevenirea situatiilor neplacute din trafic

Situatiile nedorite in trafic depind de o varietate de factori, iar prevenirea lor poate deveni o sarcina usoara cu o doza de cunostinte si cu mici verificari periodice.

Indicatorul de benzina

Cand becul de bezina se aprinde in bord pentru a avertiza ca nivelul carburantului este scazut, mai puteti merge un anumit numar de kilometri pana cand acesta se consuma complet. Exista mai multi factori care pot influenta distanta pe care o poti parcurge dupa aprinderea indicatorului: consumul masinii, conditiile meteo, tipul de teren si stilul de condus.

Pentru a estima cat mai corect distanta pe care o puteti parcurge, este necesar sa stiti cat este consumul mediu si care este capacitatea rezervorului. In general, indicatorul de carburant se aprinde cand combustibilul ajunge la 10% din capacitatea rezervorului. Cu toate acestea, pot exista variatii de la o marca auto la alta.

O alta modalitate de a afla cu exactitate ce cantitate de carburant aveti in rezervor cand se aprinde becul de carburant este sa mergeti la benzinarie imediat dupa aprinderea acestuia si sa faceti plinul. Observati cati litri au intrat si calculati diferenta dintre capacitatea rezervorului si cantitatea de carburant introdusa.

Specialistii recomanda alimentarea cu carburant dupa aprinderea becului pentru a evita potentiale efecte negative asupra pompei de bezina. Evitati sa mergeti cu masina pana la golirea completa a rezervorului pentru a nu avea surprize neplacute.

Presiunea anvelopelor

Anvelopele pierd in mod continuu din presiune, in special cand trecerile de la o temperatura la alta sunt bruste. In conditii normale, anvelopele pierd aproximativ 0.69 bari pe luna, valoarea crescand odata cu temperatura. Presiunea in anvelopa se rasfrange asupra manevrabilitatii masinii, virajelor, franarii si consumului de carburant.

Daca presiunea nu este adecvata, anvelopa se va uza mai repede si poate pune in pericol viata pasagerilor si a conducatorului auto.  Pentru a calatori in siguranta, specialistii recomanda verificarea lunara a presiunii si a benzilor de rulare pentru a observa potentiale uzuri. Este bine sa stiti ca presiunea recomandata de producator variaza in functie de modelul autoturismului si este mentionata in manualul de utilizare al autoturismului, pe flancul anvelopei, pe stalpul dintre portiere, pe marginea portierei din dreapta sau in interiorul capacului de la rezervor.

Cartea de salvare a masinii

Cartea de salvare a masinii este o fisa care contine schita autoturismului. Nu este un document obligatoriu pe care sa il aveti in masina, insa poate fi utila in eventualitatea unui accident grav. Aceasta este de ajutor pompierilor daca este necesara descarcerarea pasagerilor pentru ca indica punctele tari ale masinii si cele care pot fi taiate cu usurinta. Cartea de salvare mai indica numarul maxim de airbag-uri disponibile pentru un anumit model sau serie de modele.