Provenienta numelor de branduri auto

Foarte multe persoane sunt pasionate de masini, de trendurile si tehnologiile existente in industria auto, insa putine dintre ele cunosc istoria brandurilor auto.

Mai jos puteti gasi o trecere in revista a brandurilor de renume reprezentative prin prezenta lor pe piata de consum din Europa.

Alfa Romeo

Initial, brandul s-a numit ALFA, acronimul pentru “Anonima Lombarda Fabbrica Automobili”. Dupa 1915, compania a fost cumparata de profesorul de matematica Nicola Romeo care a adaugat marcii numele sau, conferindu-i prestigiu prin participarea sa la curse de viteza.

Aston Martin

Numele companiei britanice de automobile de lux este format din numele unui toponim si numele unui pilot de curse. Aston Hill reprezinta un loc legendar pentru cursele de masini de la finalul secolului al 19-lea unde autoturismele inregistrau o viteza mare pentru a reusi sa urce o panta foarte abrupta a dealului. Lionel Martin a concurat la cursele de masini de aici. In 1915, a inceput sa produca autoturisme cu acest nume impreuna cu asociatul sau Robert Bamford.

Audi

In 1901, a fost infiintata o companie de autoturisme de catre August Horch cu numele de “Horch”. Dupa 9 ani, fondatorul a fost obligat sa paraseasca compania si a creat o noua companie. Colegii l-au dat in judecata pentru ca utiliza acelasi nume pentru autoturismele produse in noua companie si a fost nevoit sa il schimbe in urma pierderii procesului. Numele sau “horch” insemna “a auzi/a asculta”, iar ideea lui salvatoare a fost sa il traduca in limba Latina “Audi!”. Denumirea mai reprezinta si un acronim pentru Auto Union Deutschland Ingolstadt. Auto Union reprezinta un joint-venture a 4 producatori din Germania interbelica de la care provine si sigla cu cele 4 cercuri.

Bentley

Brandul Bentley apartine grupului Volkswagen si numele sau provine de la Walter Owen Bentley, un creator de motoare pentru avioane renumit. Acesta a inceput sa creeze masini de top in anul 1919, masini cu care a castigat mai multe editii ale unei curse.

BMW

Numele BMW reprezinta o abreviere de la Bayerische Motoren Werke – uzinele de langa Munchen, Bavaria, create in 1913. In primii trei ani de la infiintare au fost create motoare de avioane, iar ulterior motoare auto.

Cadillac

Numele de Cadillac vine de la exploratorul francez Antoine Laumet de Cadillac care a intemeiat orasul Detroit dupa revolutia franceza. Compania a fost intemeiata in 1902 dupa plecarea lui Henry Ford. Este o marca recunoscuta pentru calitatea deosebita a masinilor pe care le produce.

Chevrolet

Compania a fost infiintata in 1912 de catre un pilot elvetian de curse Louis Chevrolet cu scopul de a distruge monopolul companiei Ford in Statele Unite. A inregistrat un succes deosebit inca de la lansare.

Citroen

Compania a fost intemeiata in 1919 de inginerul Andre Citroen. Simbolul marcii in forma de “V” rasturnat vine de la forma rotilor dintate. Citroen a introdus pentru prima data tractiunea pe fata pe un automobil in anul 1934 si a construit prima caroserie integral din otel.

Fiat

Este cel mai mare producator Italian de autoturisme, iar numele companiei provine de la “Fabbrica Italiana Automobili Torino” infiintata de Giovanni Agnelli. Acesta producea masini pentru industrie si agricultura.

Ford

Numele brandului provine de la fondatorul sau, Henry Ford. Compania a fost infiintata in 1903 langa Detroit, propunandu-si si reusind sa produca masini de serie accesibile tututor oamenilor.

Honda

Honda este cel mai mare producator mondial de motociclete care provine de la numele lui Soichiro Honda. Acesta a intemeiat in 1937 o fabrica de pistoane. Incepand cu anii 1960 produce si automobile, fiind primul creator japonez care detine fabricile in Statele Unite.

Hyundai

Grupul Hyundai a fost creat in anii 1940 de catre coreeanul Chung Ju Yung si inseamna “modern” in coreeana.

Jaguar

Compania a fost infiintata de catre William Lyons in 1922 si a purtat initial numele de Swallow Sidecar. Dupa al Doilea Razboi Mondial, compania a fost nevoita sa isi schimbe numele din cauza conotatiei negative pe care initialele SS o aveau. Acestea erau asociate cu forta paramilitara a nazistilor si nu prezentau interes pentru occidentali, de aceea, logo-ul a fost inlocuit cu sigla actuala.

Kia

Termenul “Ki” inseamna “rasarit” in coreeana, iar A vine de la Asia, numele companiei semnificand “rasaritul Asiei”. Este si cea mai veche marca produsa de coreeni.

Lamborghini

Lamborghini provine de la numele fondatorului Feruccio Lamborghini, patron al unei uzine de tractoare. Acesta poseda un Ferrari al carui ambreiaj s-a defectat, iar cand a mers la producatorul Ferrari pentru reparatie, acesta a refuzat sa il ajute, motivand ca Lamborghini nu stie sa aprecieze calitatile unui Ferrari. Lamborghini a reparat ambreiajul masinii defecte si a hotarat sa creeze automobile sport cu calitati deosebite, dand astfel nastere propriului sau brand.

Maserati

Compania a fost creata in 1914 de cei 7 frati Maserati pasionati de domeniul auto. Logo-ul a fost creat de unul dintre ei, care era de profesie artist.

Mazda

Numele provine de la fondatorul brandului, Jujiro Matsuda, o forma a numelui Ahura Mazda, zeul suprem al religiei persane a lui Zaratustra.

Mercedes

Reprezinta cel mai vechi producator de automobile. Gottlieb Daimler si Carl Benz au creat la finalul secolului al 19-lea primul automobil propulsat cu un motor cu combustie interna. Mercedes provine de la numele fiicei lui Emil Jellinek, unul dintre primii dealeri Daimler si Benz. Jelinek era consul al Imperiului Austro-Ungar la Nisa si a obtinut dreptul de a vinde automobilele create de Daimler si Benz cu numele de Mercedes.

Mitsubishi

Numele se afla in stransa legatura cu sigla formata din trei romburi si este format de la “Mitsu” care inseamna “trei”, “hishi” care semnifica “romb” si care face referire si la forma unui diamant. Compania a devenit cunoscuta sub numele de “compania celor trei diamante” si a fost infiintata in 1870, avand ca prima activitate transportul maritim. Automobilele au fost create mult mai tarziu.

Nissan

Compania a fost intemeiata in 1914 de trei fondatori care au creat numele DAT din initialele numelor lor. Termenul semnifica “ager” sau “viu” in japoneza, iar mai tarziu a fost transformat in Datsun, adica “fiul lui Dat”. Numele de Nissan a aparut in 1933 de la companiile “Nipon Sangio” si “Tobate Imono” care comercializau autoturismele Datsun. “Ni” provine de la numele tarii “Nippon”, Japonia, “San” provine de la “sangio” care semnifica industrie. Compania a inceput sa exporte masini inca din anii 1950.

Opel

Numele provine de la germanul Adam Opel care a fondat compania in 1899. Ulterior, compania a fost preluata de General Motors care a vandut modelele sub mai multe denumiri. In Marea Britanie, Opel poarta numele de Vauxhall, in Australia, Holden, in America Latina, Chevrolet, iar in Statele Unite masinile au fost vandute o perioada sub numele de Cadillac Catera.

Peugeot

Fondatorul fabricii, francezul Armand Peugeot producea biciclete cu roata din fata uriasa, iar cea din spate foarte mica si a fost convins sa se alature industriei auto de catre Gottlieb Daimler. Primul automobil avea trei roti si motor cu aburi. Peugeot a avut ideea de a utiliza in premiera pneuri solide de cauciuc pentru un automobil pe benzina.

Porsche

Ferdinand Porsche a construit in 1936 primul autoturism Volkswagen, iar dupa doi ani a creat primul automobil Porsche. Primele modele Porsche erau create cu componente de la Volkswagen, iar incepand cu 1963, compania a produs masini cu componente proprii in intregime.

Renault

Compania Renault a fost intemeiata de fratii Louis, Marcel si Fernand Renault care au devenit celebri datorita curselor de raliu organizate intre diverse orase din Franta. In timpul Primului Razboi Mondial, compania producea munitie si avioane militare, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Louis Renault a colaborat cu nazistii si a fost ulterior incarcerat, murind inainte de a primi verdictul.

Skoda

Brandul Skoda a fost creat de doi cehi, Laurin si Klement care aveau o fabrica de biciclete si care, ulterior, au inceput sa produca si motociclete. In 1905 au creat primul automobil, insa dupa douazeci de ani se aflau in pragul falimentului. Concernul Skoda, care producea armament, locomotive, avioane, vapoare, masini unelte si turbine cu aburi, a preluat compania. Numele concernului a fost preluat de la fondatorul sau, Emil Skoda, un ceh nascut la Pilsen in prima jumatate a secolului al 19-lea.

Toyota

Numele Toyota provine de la o familie numita Toyoda, care avea o fabrica de tesaturi in 1926, in orasul Koromo. Dupa 7 ani, au creat o divize auto cu numele de Toyota. Schimbarea numelui din Toyoda in Toyota a avut legatura cu faptul ca numele Toyotas suna mai bine si era considerat ca purtator de noroc datorita faptului ca in japoneza contine 8 caractere, iar cifra 8 este considerata aducatoare de noroc. Primul automobil a fost creat in 1937.

Volvo

Compania a fost creata in 1927 de niste ingineri care s-au retras din activitatea lor de la o fabrica de rulmenti. Numele “Volvo” inseamna “ma rostogolesc” in limba Latina. Brandul este asociat cu siguranta datorita centurii de siguranta care are un sistem de prindere in trei puncte si altor inovatii care asigura protectia pasagerilor.

Volkswagen

Volkswagen inseamna in limba germana “masina poporului”. In 1934, Hitler a decretat ca orice german ar trebui sa isi permita o masina. Automobilul trebuia sa poata transporta doi adulti si trei copii la o viteza de 100 km/h si sa nu coste mai mult decat o motocicleta. Programul purta numele unei organizatii naziste de recreere care semnifica “Forta prin bucurie”. Ferdinand Porsche a fost cel care s-a ocupat de designul masinii, care a fost produsa de uzinele Daimler. Mai tarziu, automobilul a primit numele de Beetle si s-a vandut in peste 21 de milioane de exemplare, ramanand in istorie ca cea mai cunoscuta masina.