Cum poti utiliza compresorul de aer pentru masina ta

Compresoarele se gasesc in forme si marimi variate, fiind portabile sau stationare. In functie de cele doua tipuri, rolurile lor sunt diferite, cele stationare fiind utilizate pentru aplicatiile industriale, iar cele portabile avand un grad mai mare de flexibilitate.

Compresoarele permit folosirea uneltelor pneumatice pentru reparatii ale masinii. Printre aceste tipuri de unelte se regasesc cheia pneumatica, polizorul sau slefuitorul pneumatic si pistolul de sablat sau de vopsit.

Compresoarele performante asigura un nivel de siguranta mai ridicat si rezista mai mult in timp. Inainte de utilizare, presiunea aerului trebuie sa fie reglata in functie de fiecare unealta in parte, conform recomandarilor producatorilor.

Corectarea zgarieturilor masinii

Zgarieturile superficiale ale vopselei pot afecta doar stratul de lac sau pot ajunge pana la metal si sunt cauzate de spalarea necorespunzatoare a masinii sau de crengi, garduri vii, pietre sau alte obiecte. In timp ce zgarieturile usoare pot fi eliminate prin polish, cele adanci necesita de obicei revopsirea zonei. In astfel de situatii, se poate utiliza pistolul de vopsit impreuna cu compresorul.

Specialistii recomanda ca, inainte de aplicarea vopselei propriu-zise, pe suprafata care urmeaza sa fie vopsita, sa se aplice un strat de grund care previne aparitia ruginii. Este bine ca pulverizarea vopselei sa se faca mai intai pe o bucata de carton pentru a testa modul in care trebuie aplicata.

Adaptarea presiunii rotilor

Presiunea rotilor este importanta pentru a preveni accidentele si o uzura accelerata a anvelopelor. De aceea, este bine ca presiunea sa fie verificata in fiecare luna si, neaparat, inainte de a parcurge un drum lung. Compresoarele sunt utile pentru a regla presiunea rotilor. Este bine sa stiti ca presiunea corecta este inscriptionata pe partea laterala a pneurilor. Puteti utiliza un manometru pentru a afla cat aer este necesar. Depasirea cantitatii de aer recomandate duce la diminuarea suprafetei de contact a anvelopelor cu asfaltul si la uzura lor pe partea centrala. Totodata, presiunea nu trebuie sa fie niciodata mai scazuta de 25% fata de cea indicata de producator pentru ca structura interna a pneurilor se deterioreaza rapid, crescand riscul de accident.

Curatarea pieselor masinii

Compresoarele mai pot fi utilizate pentru curatarea pieselor masinii. Pentru acest lucru, puteti folosi un pistol pneumatic cu care sa curatati motorul, aripile, jantele sau alte piese ale masinii.

Pistoalele pneumatice contin un rezervor metalic, unele modele putand fi conectate in mod direct la furtunul de apa, iar altele au functie de suflare si contin diverse duze pentru un control mai bun al jetului de apa. In plus, pot fi utilizate impreuna cu solutii degresante sau de curatare.

Procedeul de sablare presupune eliminarea impuritatilor, a ruginii si a vopselei cu ajutorul unui compresor. Inlaturarea impuritatilor se face cu ajutorul materialelor abrazive sau al bicarbonatului de sodiu. In cazurile in care se utilizeaza bicarbonat de sodiu, este nevoie de un pistol de sablare pentru a curata usor suprafetele delicate. Bicarbonatul de sodiu nu are efecte negative asupra caroseriei si se poate inlatura cu usurinta prin clatirea cu apa.

Daca alegeti un compresor pentru masina, este bine sa tineti cont de necesitatile curente si de procesele pentru care doriti sa-l utilizati.