Cum conduci in siguranta pe timp de ceata

Ceata reprezinta una dintre problemele majore in timpul deplasarii cu masina, de aceea, o pregatire eficienta in acest sens este esentiala.

Din cauza cetii, vizibilitatea este foarte scazuta. Pentru a contracara aceasta problema, se recomanda utilizarea corecta a luminilor sau proiectoarelor de ceata. Acestea trebuie folosite impreuna cu faza scurta, de intalnire, nu si cu cele de drum sau cu faza lunga pentru ca inrautatesc vizibilitatea, in special noaptea. Nu este permisa folosirea proiectoarelor de ceata cu luminile de stationare. Pentru o eficienta sporita, puteti regla farurile astfel incat sa bata cat mai jos.

Luminile de ceata din spate sunt vitale pentru ca masina dumnevoastra sa fie observata de la distanta. Daca in spatele dumneavoastra se afla un alt sofer, e bine sa le stingeti pentru a permite acestuia sa isi recapete vizibilitatea.

Un alt aspect important este vizibilitatea parbrizului. Pentru a avea o buna vizibilitate, acesta trebuie sa fie curat. Verificati periodic si starea stergatoarelor pentru ca, daca sunt deteriorate, vor lasa urme pe parbriz, afectand vizibilitatea.

Daca porniti la drum in conditii de ceata, este important sa reduceti viteza, insa aveti grija sa nu mergeti foarte incet pentru ca riscati ca masina sa fie observata prea tarziu de cei care vin din spate si sa creati un accident.

Cel mai bine este sa mergeti in coloana si sa mentineti o distanta de siguranta acceptabila fata de masina din fata. Daca mergeti pe un drum cu o singura banda pe sens, e indicat sa evitati depasirile.

In cazul in care ceata este foarte deasa si nu puteti continua drumul, nu opriti in sosea, ci cautati un drum lateral, o parcare sau o benzinarie pentru stationare. Daca stationati pe marginea drumului in conditiile in care vizibilitatea este foarte scazuta, va puneti in pericol siguranta dvs. si a celorlalti participanti la trafic.