Cum alegi corect anvelopele pentru masina ta

Ce trebuie sa aveti in vedere cand alegeti un set de anvelope

Calitatea reprezinta un criteriu esential pentru siguranta pe termen lung. Alegerea unor anvelope de buna calitate, preferabil din clasa premium reprezinta o investitie justificata.

Primul pas pentru achizitionarea unor anvelope il reprezinta identificarea dimensiunilor corecte pe care le puteti gasi in cartea masinii. De asemenea, e important ca anvelopele alese sa aiba acelasi diametru cu jantele masinii. Totodata, e bine sa tineti cont si de indicele de sarcina care variaza in functie de greutatea masinii si care este inscriptionat pe anvelope, dar si de indicele de viteza care oscileaza in functie de viteza maxima a autoturismului.

Este bine sa stiti ca limita de timp in care o anvelopa este considerata ca fiind noua, daca au fost respectate conditiile de depozitare, este de 5-6 ani de la data fabricatiei.

Dupa ce au fost utilizate timp de 5 ani, anvelopele trebuie sa fie analizate atent cel putin o data pe an. De asemenea, este esential sa se urmeze indicatiile producatorilor auto pentru inlocuirea anvelopelor de prima echipare. Chiar daca par sa fie foarte bune si nu au fost foarte utilizate, anvelopele trebuie sa fie inlocuite dupa 10 ani de la data fabricatiei.

Cum folosim corect anvelopele

Specialistii recomanda ca, in momentul in care temperatura depaseste 7 grade Celsius in mod constant, sa inlocuim cauciucurile de iarna cu cele de vara pentru a evita uzarea lor si a le imbunatati performanta. Este cunoscut faptul ca, la temperaturi mai mari, cauciucurile de iarna se deterioreaza mult mai repede pentru ca sunt mai moi si mai maleabile.

Pe piata exista si cauciucuri all season care au o performanta medie atat vara, cat si iarna. In momentul in care temperatura ajunge la 0 grade Celsius acestea isi pierd insa aderenta, afectand puterea unei frane bruste sau virajele in curbe stranse si diminuand siguranta calatorilor.

De aceea, se recomanda folosirea cauciucurilor de vara si a celor de iarna in mod adecvat. Anvelopele de vara sunt confectionate dintr-un material mai tare care nu se uzeaza in cazul unor temperaturi ridicate, specifice zilelor foarte calduroase de vara. Totodata acestea elimina posibilitatea acvaplanarii, adica a deraparilor din cauza stratului de apa existent intre sosea si pneuri la viteze mari.

Pentru a mentine stabilitatea masinii si un control mai bun al acesteia, se recomanda folosirea exclusiva a unui singur tip de anvelope, respectiv de vara sau iarna pentru toate cele patru roti ale masinii.