Ce trebuie sa stii despre caseta de directie a masinii

Caseta de directie reprezinta una dintre principalele componente ale unei masini si are rolul de a dirija rotile conform cu miscarea volanului. Exista casete de directie mecanice, hidraulice, electro-hidraulice sau asistate electronic.

Servo directia unei masini este formata din pompa de servodirectie, caseta de directie, un cap de bara, o bieleta de directie, un burduf de caseta, un filtru pentru servodirectie, un rulment pentru roata, o fuzeta, elemente pentru montajul rotii precum suruburi, jante, piulite, bolturi si elemente pentru coloana volanului, precum arcul spiralei.

Simptome ale functionarii incorecte a sistemului de directie

Defectarea sistemului de directie al masinii poate pune in pericol viata pasagerilor si necesita remedierea imediata a problemei.

In general, axul dintat din caseta de directie rugineste, ducand la aparitia scurgerilor de ulei. Drumurile cu gropi, denivelari, pietris, bolovani pot afecta componentele casetei, care, in timp, afecteaza performanta acesteia. Impactul cu o suprafata neregulata afecteaza in prima etapa suspensiile si bieletele de directie si ulterior componentele din coloana de directie, dezechilibrul fiind resimtit cu usurinta la nivelul volanului.

Primele simptome ale defectiunii se manifesta prin scurgerile de ulei in viraje, scaderea treptata a nivelului de ulei din rezervorul casetei si smucituri la bracarea rotilor. Veti observa si o manevrare greoaie a volanului, insotita de zgomote sau scartaituri in zona cutiei de directie, functionarea greoaie a directiei in viraje si imposibilitatea de a mentine directia pe un drum drept.

Cum identifici problemele casetei de directie

Pentru a verifica rapid masina, se recomanda amplasarea acesteia pe un carosabil neted si miscarea volanului dintr-o parte in alta, de jos in sus si de sus in jos. Daca observati ca exista un joc sau o deplasare intre volan si coloana de directie, este important sa mergeti la service pentru o analiza mai atenta.

Alte verificari constau in tragerea si impingerea volanului in mai multe directii pentru a identifica slabirea cuplajelor elastice sau a articulatiilor. Problemele directiei mai pot fi identificate si prin rotirea usoara a volanului de la stanga la dreapta, cu rotile in pozitie dreapta, fara a le misca atunci cand motorul se afla in functiune. Se recomanda virarea completa catre stanga sau dreapta pentru a verifica daca exista vibratii sau zgomote neobisnuite.

Remedierea problemelor casetei de directie

Constatarea intr-un service specializat este importanta pentru a identifica cu exactitate componentele avariate. In cazul in care cremaliera este defecta, se recomanda inlocuirea casetei de directie cu una noua sau reconditionarea acesteia, care include reconditionarea axului dintat si inlocuirea rulmentilor si a burdufelor vechi. Nu este recomandabila montarea unei casete de directie second hand pentru ca defectiunile pot aparea mai repede decat in cazul sistemului de directie initial.