12 recomandari pentru o intretinere adecvata a masinii

O intretinere adecvata a masinii poate diminua substantial costurile de intretinere si poate creste durata de viata a acesteia. Iata cateva recomandari utile:

  1. Curatarea regulata a masinii ajuta la inalturarea murdariei si la prevenirea problemelor caroseriei, inclusiv a ruginei. O caroserie atent ingrijita confera mai multa siguranta in caz de accident si ajuta autoturismul sa functioneze in parametri normali.
  2. Este bine ca nivelul uleiului sa fie verificat odata la doua saptamani si, daca este cazul sa fie completat.
  3. Uleiul si filtrul se schimba dupa parcurgerea a 10.000-12.000 de kilometri. Acest lucru va ajuta la lubrifierea adecvata a pieselor, va diminua frecarea si va preveni depunerea carbonului si a noroiului pe motor.
  4. Filtrul de aer trebuie inlocuit dupa parcurgerea a 25.000 de kilometri pentru a preveni contaminarea lui si pentru a optimiza consumul de carburant. Totodata, se recomanda verificarea lichidului de transmisie pentru masinile care au cutie automata pentru o buna lubrifiere in momentul schimbarii vitezei si inlocuirea filtrului de polen pentru a optimiza functionarea sistemului de climatizare.
  5. Dupa parcurgerea a 50.000 de kilometri, se recomanda schimbarea lichidului de racire pentru ca pompa de apa sa fie bine lubrifiata si protejata impotriva coroziunii. Lichidul de servodirectie si cel de frana ar trebui sa fie inlocuite.
  6. Pentru masinile dotate cu bujii din titan, este indicata schimbarea acestora la 60.000 de kilometri, iar pentru masinile cu bujii din iridiu, inlocuirea acestora se poate face la 80.000 de kilometri. In cazul in care sunt uzate, bujiile fie dau rateuri la motor, fie favorizeaza deteriorarea cilindrilor.
  7. Verificarea franelor trebuie efectuata dupa parcurgerea a 70.000 de kilometri, cand este necesara si schimbarea lichidului de frana si verificarea bucselor.
  8. Bateria se inlocuieste dupa parcurgerea a 95.000 de kilometri pentru a preveni problemele la nivelul motorului.
  9. Cureaua de distributie se inlocuieste conform specificatiilor producatorului auto, care pot varia de la o marca la alta, intre 60.000 km si 240.000 km. In general, mecanicii recomanda inlocuirea acesteia in functie de gradul de uzura, care este influentat de calitatea drumurilor pe care masina circula.
  10. Evitati sa dati muzica la maximum pentru ca acest obicei duce la slabirea suruburilor masinii si, implicit, la zgomote in timpul deplasarii.
  11. Utilizarea franei de mana cand masina este parcata ajuta la evitarea presiunii suplimentare pe transmisie.
  12. Apasarea completa a ambreiajului in momentul schimbarii vitezelor ajuta la preintampinarea defectiunilor cutiei de viteze si la eliberarea unei cantitati adecvate de lichid de ambreiaj.

Pentru o intretinere eficienta a masinii, este bine sa aveti in vedere specificatiile producatorului auto si sa efectuati toate verificarile necesare la timp, intr-un service auto de calitate. Top Lac Auto Service ofera servicii complete de reparatii, revizii si intretinere la standarde inalte.